2023 - wat voor een jaar wordt het voor jou?
- Redactie
- 13 jan 2021
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 dec 2022
Inleiding
Een nieuw jaar is aangebroken. Een jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Een jaar met nieuwe doelen, voornemens of intenties. In dit nieuwe jaar is er weer volop ruimte en gelegenheid om je te ontwikkelen en nieuwe doelen te behalen. We geven je hiervoor wat nuttige tips die jou kunnen helpen jouw doelen te gaan verwezenlijken.
Terugkijken en de balans opmaken
Vind jij ook dat een jaar snel voorbij gaat? In ons jachtige en drukke leven zijn we geneigd helemaal niet stil te staan naar waar we eigenlijk mee bezig zijn. De meesten van ons gaan ‘gewoon door’ zonder zich af te vragen of dat wat ze doen wel is wat zij ook echt willen, waar zij ook echt voor kiezen en blij van worden. Als jij dit ook herkent is het misschien goed om hier nu op dit moment eens bij stil te staan. Bewustwording geeft je namelijk de mogelijkheid om duidelijk te krijgen wat echt belangrijk is voor jou in jouw leven.
Welk woord kenmerkt voor jou het afgelopen jaar?
Kijk eens terug naar het afgelopen jaar en laat alle gebeurtenissen en situaties eens de revu passeren. Schrijf deze desnoods op zodat je een overzicht krijgt van hoe het afgelopen jaar er voor jou heeft uitgezien. Dit kun je ook doen door een tijdlijn op een A-4 papier te tekenen en deze in 12 maanden in te delen. Per maand noteer je de voor jou belangrijke gebeurtenissen en situaties die er zijn geweest. Tijdens het schrijven zul je merken dat het terugdenken aan deze gebeurtenissen iets met je doen. Mogelijk voel je blijdschap, dankbaarheid of juist boosheid, verdriet of teleurstelling. Nu je zo terugkijkt op dit afgelopen jaar... is er voor jou dan een woord of een zin die bij jou opkomt die dit jaar in één keer kan samenvatten, die voor dit afgelopen jaar symbool staat? En waarom kies je dan voor dit specifieke woord of deze specifieke zin?
Leringen en levenswijsheden
Met de gebeurtenissen en situaties die we meemaken proberen we op onze eigen unieke manier om te gaan. Hierop terugkijken geeft de mogelijkheid om eens op jezelf en op de situatie te reflecteren. Wat vind je dat je goed hebt gedaan en waar ben je tevreden over? En waar vind je dat je steken hebt laten vallen of dingen anders had kunnen doen. Kijk hier eens naar terug en evalueer eens. De volgende aanvullende vragen kunnen je hierbij helpen:
Wat zijn de hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen jaar voor mij geweest?
Welke invloed heeft deze ervaring/gebeurtenis op mij gehad?
Hoe heeft deze ervaring mij veranderd?
Ben ik hierdoor anders over dingen na gaan denken en hoe anders dan?
Zijn mijn waarden en normen hierdoor verandert, de manier waarop ik in het leven sta?
Wat heeft deze ervaring/gebeurtenis mij gekost (wat heb ik er voor moeten doen/laten) en wat heeft het mij gebracht?
Welke levenswijsheid of levensles heeft deze ervaring of gebeurtenis mij gegeven?
Nu je hier zo specifiek bij stilstaat merk je misschien dat je je bewuster wordt van jezelf en van jouw leven in het afgelopen jaar. Deze overview kan heel leerzaam zijn en ook belangrijke nieuwe inzichten geven over jezelf. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen als je terugkijkt op afgelopen jaar? Mogelijk zie je een patroon waarbij situaties zich herhalen of mogelijk ontdek je dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt of krijg je juist bevestigt dat je een hele goede weg bent ingeslagen. Zijn er persoonlijke themas die voor jou zichtbaar worden en die je herkent?
Je hebt nu teruggekeken op het afgelopen jaar. Neem hier echt de tijd voor. Mogelijk ben je geneigd er snel doorheen te gaan maar als je jezelf iets meer tijd geeft zul je nog meer gaan zien en ontdekken. Misschien was het afgelopen jaar voor jou in eerste instantie niet zo fijn of positief maar door hier nog wat bewuster bij stil te staan en verder te kijken dan je normaal gesproken doet ontdek je misschien dat er ook mooie en goede kanten kunne zitten aan de minder fijne dingen die je hebt meegemaakt.
Heenkijken - de blik naar voren gericht
Doelen en successen hebben we nodig. Zij geven zelfvertrouwen en geven ons het gevoel van waarde te zijn, iemand voor te stellen. Zij geven ook een fijn en positief gevoel, maken blij, geven energie en motiveren ons om door te gaan. Zo was één van mijn doelen het gaan schrijven van blogs zoals deze en nu ik hier zo mee bezig ben merk ik dat het mij heel veel plezier geeft om op deze manier naar jou te schrijven. Mogelijk is het voor jou leuk om deze blog te lezen en heb je er ook iets aan. Als dat zo is dan ben ik dubbel geslaagd want mijn doel is tevens om jou bewuster te maken van jezelf en jouw leven zodat je ook gaat leren om bewustere keuzes te maken die echt bij jou passen.
Waar wil ik naartoe en hoe kom ik daar?
Door terug te kijken, te evalueren en de balans op te maken kun je voor jezelf duidelijk krijgen wat het komende jaar belangrijk is voor jou. Mogelijk ontdek je dat je toch die studie wil doen of minder wilt gaan werken. Misschien merk je dat het goed is toch eens hulp te zoeken voor iets wat je maar blijft bezighouden en waar je zelf niet uit komt. Mogelijk wil je toch die reis gaan maken die je al zo lang uitstelt of wil je toch verhuizen. De wensen en behoeften die ontstaan zijn de einddoelen en je kunt jezelf voornemen om komend jaar aan deze doelen te gaan werken.
Als je jouw doelen wilt behalen zijn een aantal 'regels' belangrijk:
Het moeten realistische en haalbare doelen zijn (visualiseer dit doel, zie voor je hoe je hier stap voor stap aan bezig bent)
Ook de tijd die je jezelf geeft om de doelen te behalen moet realistisch zijn
Formuleer eerst je einddoel en deel deze dan op in subdoelen waarin je naar dit einddoel toewerkt
Ook deze subdoelen moeten een realistisch tijdsbestek hebben
De subdoelen ga je verder uitwerken in activiteiten en acties
Deze acties zet je in een (actie)schema ook weer in een realistisch tijdsbestek
Plan afspraken in die aan deze acties zijn verbonden
Acties kun je afvinken als deze zijn gedaan
Het is goed om alle acties achteraf te evalueren. Wat is gelukt en wat niet, hoe kan het in het vervolg beter of anders. Zo leer je meteen ook waar je een volgende keer op moet letten. Probeer deze werkwijze eens en geniet van het proces!

Comments