Zelf kruiden drogen
- Redactie
- 19 apr 2020
- 3 minuten om te lezen
Door Debbie

Kook je, net als ik, graag met verse kruiden dan komt het waarschijnlijk nog wel eens voor dat je kruiden over hebt. Ze blijven een aantal dagen goed in de koelkast, ingewikkeld in een vochtig stuk keukenpapier. Dat is fijn maar wat als je ze niet meer kan of wil toepassen in de gerechten die je gaat maken? Zonde om ze te laten verpieteren natuurlijk. Of misschien heb je bij de supermarkt verse kruiden in pot gekocht. Staat leuk in de keuken maar na een paar keer oogsten veranderen de decoratieve plantjes in een bosje magere sprieten. Te weinig om nog te gebruiken en het kijkt een stuk minder gezellig. Maar... ook zonde om weg te doen. Je kan ze in de tuin zetten natuurlijk, alleen is de kans groot dat ze niet bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat, laat staan tegen al dat kruipende spul wat aangetrokken wordt door die heerlijke aroma’s om vervolgens hun buikje rond te vreten.
Gelukkig is het heel gemakkelijk om kruiden te conserveren. Je kan ze invriezen, drogen of verwerken in olie, azijn of zelfs suiker. In deze blog gaan we verder in op het drogen van kruiden. Het voordeel van drogen is dat de smaken intenser worden doordat het vocht wordt onttrokken aan de plant en de etherische oliën achterblijven. Daarbij is zo’n bosje gedroogde kruiden ook nog eens decoratief. Twee vliegen in één klap!
Kruiden drogen aan de lucht
Heb ik regelmatig gedaan. Schattige, kleine bosjes tijm en basilicum, vastgebonden met een jute touwtje en opgehangen in de keuken aan een rek aan het plafond. Ik vond het er heel homy uitzien en voelde me helemaal ‘back to basic’. Maar zonder het te weten beging ik een klassieke fout. Kruiden moeten drogen op een warme, droge en liefst donkere plek. Logisch... En in de keuken is het te vochtig. Helaas heb ik geen plek in huis die voldoet aan de voorwaarden. Jammer, want kruiden drogen aan de lucht is wel de meest milieuvriendelijke manier. Heb jij wel zo’n plek in huis en je wil het proberen, vergeet dan niet om de bosjes kruiden stofvrij weg te hangen. Dit kan door er losjes een keukenpapiertje om te wikkelen.
Kruiden drogen in de magnetron
Dit is de snelste manier om kruiden te drogen en heel eenvoudig om te doen. Je hebt alleen maar een paar velletjes keukenpapier nodig. Leg de kruiden in één laag op een velletje keukenpapier, zorg dat ze elkaar niet raken. Leg er het andere velletje keukenpapier overheen en doe in de magnetron. Laat één minuut op ca 600 Watt drogen. Dan even controleren. De kruiden zijn goed gedroogd als de blaadjes of naaldjes makkelijk van het takje afvallen en zich makkelijk laten verkruimelen. Zijn ze nog niet goed droog, doe dan kort terug in de magnetron, telkens 20 seconde, tot ze goed zijn. Voordat je ze in een potje doet wel goed laten afkoelen anders krijg je condensvorming in het potje en dan zullen de kruiden uiteindelijk gaan rotten.
Kruiden drogen in de oven of droogoven
In de oven duurt langer dan in de magnetron en kost wat meer energie maar je kan wel meer tegelijk drogen. Dat compenseert dan weer een beetje. Leg de kruiden op een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie en schuif de plaat in de oven. Zet de oven op de laagste stand. Het kan enkele uren duren voordat de kruiden goed droog en bros zijn. Ook hiervoor geldt, goed laten afkoelen voor ze in een potje te doen.
Een droogoven werkt op dezelfde manier als een oven maar dan met een lagere temperatuur. Daardoor duurt het langer. Voordeel is dan wel weer dat er grotere hoeveelheden tegelijk in kunnen.
Zelf kruiden drogen is echt leuk. Elke keer als ik ze gebruik denk ik “mijn plantjes, zelf gedroogd”. En dan heb ik er nog meer plezier van. Een klein geluksmomentje tijdens het koken!
Comments